събота, 9 юли 2011 г.

CodeRetreat @ initLab

В кратце казано ш'а опомена, че т'ва беше доста забавно, а смятам и полезно.


По-пространно казано днес бях на CodeRetreat в initLab. Идеята беше простичка, по двойки на итерации(врътки/сесии/пасове) от по 45 минути се разцъкваше писане на Game Of Life, като основната цел беше не завървен проект, а активно ползване на TDD.


Признавам си, че отидох с малко притеснение относно способнотите си в сферата на програмирането като цяло и TDD в частност. За второто чух изобщо като концепция преди има-няма 6 месеца, а самата тематика е доста обширна, необхватна и като цяло няма рецепта за нея. Полезно е да се чете по темата, обаче единственият истински подход да го усвои човек е с много блъскане, нещо което се надявам да имам възможност да правя повече за вбъдеще.
Притеснението ми май се оказа основателно. Предполагам бях малко муден и неадекватен за някои от хората, с които писах, за което искрено се извинявам, но пък все от някъде се почва, а и те бяха все готини и търпеливи.


Като цяло обаче и в петте врътки, в които участвах ми беше забавно и интересно. Понаучих това онова, видях и чух разни интересни идеи както за Game Of Life така и относно TDD. Като цяло се отърках в едно значително по-високо ниво developer-и и колкото и да не съм бил очарователен в представянето си се радвам на така стеклите се обстоятелства.


Определено бих препоръчал всеки, на когото се отдаде възможност да присъства на нещо подобно да се възползва от нея. 45-те минути при добре поставен и ясен проблем са перфектен период от време, в който да се стигне до същината на проблема, да се реши някаква сериозна важна част от него и през това време да успеете да откраднете нещо малко от партньора си, било то идея за имплементация, подход към тестването, хитрост в ползването на IDE-то и прочее.


Заслужаваше си, хареса ми, много съм доволен, че присъствах и се надявам, че ще имам възможност да повторя. Специално ш'а поуча малко Scala за случая :D